Connect with us

Social

Trafic intens la Leușeni și Cahul: autoritățile recomandă vama de la Leova

Publicat

pe

Trafic intens la Leușeni și Cahul: autoritățile recomandă vama de la Leova

Traficul la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România cunoaște variații semnificative, determinând autoritățile să ia măsuri pentru a asigura o circulație cât mai fluidă pentru călători și transportatori.

În special, Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița înregistrează o creștere semnificativă a traficului de transport pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în direcția intrării în România. Această situație a generat un volum mai mare de așteptare pentru călători. Pentru a evita disconfortul și întârzierile, Serviciul Vamal recomandă călătorilor să opteze pentru Punctul de Trecere a Frontierei Leova-Bumbăta, care funcționează în intervalul orar 08:00 – 20:00 și este pregătit să faciliteze procesul de trecere într-un mod mai eficient.

La Punctul de Trecere a Frontierei Cahul, traficul este intens pe direcția ieșire din Republica Moldova. Autoritățile au luat măsuri pentru a gestiona acest flux crescut prin autorizarea trecerii frontierei pe mai multe artere de control. O abordare inovatoare în această situație este implementarea conceptului de „REVERSUL”, unde fluxul de vehicule este direcționat pe două benzi ale părții opuse de deplasare, în vederea unei circulații mai eficiente.

La Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, traficul este de asemenea în creștere pe direcția ieșire din Republica Moldova. Autoritățile sunt vigilente în monitorizarea și gestionarea situației, pentru a minimiza întârzierile și pentru a asigura că trecerea frontierei se face în condiții optime.

În schimb, Punctul de Trecere a Frontierei Costești înregistrează un flux normal la această oră, cu tendința de creștere. Călătorii sunt încurajați să verifice în prealabil informațiile despre trafic și să se pregătească pentru posibile așteptări, în cazul în care situația se schimbă.

Pentru o mai mare diversitate urmărește-ne pe TELEGRAM!

Social

Foaia de parcurs, exclusă din formularele tipizate de documente primare

Publicat

pe

Foaia de parcurs, exclusă din formularele tipizate de documente primare

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024.

Conform art. 1171 din Codul fiscal, la transportarea mărfurilor, furnizorul are dreptul să emită avize de însoțire a mărfurilor. În cazul în care furnizorul emite avize de însoțire a mărfurilor, acesta eliberează factura fiscală în baza avizelor emise, până la sfârșitul perioadei fiscale în care au fost emise avizele respective.

În cazul utilizării facturii fiscale electronice (e-factura), furnizorul eliberează factura fiscală în termen ce nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin avizele respective.

Corespunzător, contribuabilii pot utiliza stocul disponibil de avize de însoțire a mărfurilor până la efectuarea modificărilor la art. 1171 din Codul fiscal.

Totodată, urmare a excluderii foii de parcurs din lista documentelor primare cu regim special, informăm că pentru documentarea operațiunii de consum de combustibil și de utilizare a mijloacelor de transport, contribuabili sunt în drept să utilizeze formulare de documente contabile aprobate de conducerea contribuabilului, conform necesităților proprii.

Mai departe

Social

Chișinăul a găzduit Festivalul Tradițiilor Românești, ediția a II-a

Publicat

pe

Chișinăul a găzduit Festivalul Tradițiilor Românești, ediția a II-a

Ateliere meşteşugăreşti, expoziţii de costume naționale și excursii prin istoria tradițiilor și identității românești sunt posibile de vizitat la Grădina Botanică din Chișinău în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a.

Festivalul a fost inaugurat în prezența secretarului de stat, Adrian Dupu, al ambasadorului României în Republica Moldova, ES Cristian-Leon Turcanu, și al ministrului culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan.

Acestora li s-au alăturat  reprezentanți ai autorităților centrale și locale, rectori ai universităților de stat din Republica Moldova, ai instituțiilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, respectiv sute de cetățeni care s-au bucurat și au simțit românește.

Prima seară de festival a debutat cu un concert extraordinar susținut de Ovidiu Lipan Țănărică și Fanfara Zece Prăjini – Stelu Enache și Diana Bucșa.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat: „Festivalul este un adevărat pod de flori peste Prut. Felicitări Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României pentru organizare și mulțumim pentru Înaltul Patronaj acordat evenimentului de către ES Klaus Iohannis, Președintele României”.

Publicul a avut acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești.

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina a fost prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă au urcat Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, Direcția 5.

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău au participat și artiști populari din Republica Moldova.

Mai departe

Social

Peste 83.000 de dolari nedeclarați, descoperiți la Aeroportul Internațional Chișinău

Publicat

pe

Peste 83.000 de dolari nedeclarați, descoperiți la Aeroportul Internațional Chișinău

Funcționarii vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău au descoperit încercarea de introducere ilegală în Republica Moldova a peste 83.000 de dolari. Incidentul a avut loc în cadrul controlului de specialitate a pasagerilor și bagajelor acestora de pe ruta Istanbul – Chișinău.

Doi pasageri, un bărbat de 29 de ani și o femeie de 50 de ani, ambii nerezidenți, au selectat „coridorul verde – nimic de declarat”, însă au fost supuși unui control suplimentar de către funcționarii vamali. În urma verificărilor, au fost găsite sume de 30.000 de dolari și, respectiv, 53.550 de dolari în bagajele celor doi pasageri.

Cei doi nerezidenți nu au oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor sume de bani și de ce nu le-au declarat autorităților vamale. Cazul este în curs de documentare, iar funcționarii vamali continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Acțiunea funcționarilor vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău subliniază importanța controalelor riguroase pentru prevenirea contrabandei și asigurarea respectării legislației privind declararea mijloacelor financiare la trecerea frontierei de stat. Autoritățile reamintesc pasagerilor obligația de a declara sumele de bani care depășesc limita admisă la intrarea și ieșirea din țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Social

VIDEO O șoferiță grăbită a lovit o femeie pe acostament, după efectuarea unei depășiri periculoase

Publicat

pe

VIDEO O șoferiță grăbită a lovit o femeie pe acostament, după efectuarea unei depășiri periculoase

O femeie din satul Glodeni, raionul Edineț, a fost transportată la spital în urma unui accident rutier care s-a produs după ce a fost lovită de o mașină care efectua o manevră de depășire într-o curbă periculoasă, potrivit unui vodeo postat de activiștii de la StopHam.

Șoferița care se afla la volanul unui automobil de model Land Rover nu ar fi ținut cont de situația rutieră și nici de dexteritatea în conducere care i-ar fi permis să prevadă situațiile periculoase.

Accidentul a avut loc în timp ce femeia se deplasa pe acostament. Mașina care efectua manevra de depășire în curbă a lovit-o pe victimă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Mai departe

Trends