Connect with us

Externe

Funeraliile lui Navalnîi, transmise în direct de aliații săi. Oamenii se tem de represalii din partea poliției

Publicat

pe

Funeraliile lui Navalnîi, transmise în direct de aliații săi. Oamenii se tem de represalii din partea poliției

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, 1 martie, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters. Ceremonia funerară este programată la ora locală 14.00 (13.00 – ora Republicii Moldova).

Aliaţii lui Navalnîi – care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi – l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a dat ordin ca opozantul să fie asasinat, pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potenţial schimb de deţinuţi cu SUA. Aceştia nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis şi de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces – potrivit aliaţilor – spune că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai fermă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii răsunătoare despre presupusa corupţie a unor persoane din elita conducătoare.

Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru fraudă şi extremism – despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic – a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, dar imediat a fost arestat.

Putin, care controlează toate pârghiile statului şi este de aşteptat să fie reales confortabil pentru un nou mandat de şase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi şi a evitat ani de zile să îi menţioneze numele.

Deşi Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menţionat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt şi într-o lumină negativă.

Slujba începe la 13:00, ora Republicii Moldova

O slujbă religioasă pentru Navalny urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora Republicii Moldova) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul. Apoi este programată înmormântarea, la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Aliaţii lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei şi care au fost desemnaţi de autorităţi drept extremişti susţinuţi de SUA, au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a spus că declaraţiile aliaţilor lui Navalnîi sunt provocatoare şi a avertizat că poliţia va respecta legea.

Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezenţă intensă a poliţiei, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică, în conformitate cu legile privind protestele.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod paşnic sau dacă poliţia va aresta participanţii. Ea se află în afara Rusiei.

Este de aşteaptat ca mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, să participe la înmormântarea acestuia. Nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă.

Navalnîi a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina ca fiind o întreprindere nebunească şi construită pe minciuni. Însă biserica care va găzdui înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război.

În perioada premergătoare înmormântării sale, aliaţii săi au acuzat autorităţile că le-au blocat planurile de a organiza un serviciu funerar civil mai amplu şi au declarat că persoane necunoscute au reuşit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Externe

Spania a rechemat ambasadoarea sa din Argentina, după ce preşedintele argentinian, Javier Milei a susţinut un discurs în care a „jignit” Spania

Publicat

pe

Spania a rechemat ambasadoarea sa din Argentina, după ce preşedintele argentinian, Javier Milei a susţinut un discurs în care a "jignit" Spania

Spania a anunţat duminică rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, după ce preşedintele ultra-liberal argentinian, Javier Milei, a susţinut la o reuniune la Madrid a partidelor extremei drepte europene un discurs în care a „jignit” Spania, pe premierul socialist spaniol Pedro Sanchez şi pe soţia acestuia, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului. Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează”, a spus Milei la Convenţia „Europa Viva 24”, o reuniune la care au participat în capitala spaniolă partide suveraniste europene şi la care el a fost invitat special, întâlnire organizată de partidul spaniol de extremă dreapta Vox şi criticată de premierul socialist Pedro Sanchez.

„Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a mai spus preşedintele argentinian, făcând aluzie la soţia premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de ‘corupţie’ şi ‘trafic de influenţă’, caz clasat la scurt timp apoi de Parchetul din Madrid din „lipsă de probe”. După deschiderea dosarului, premierul Sanchez anunţase că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau în nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcţie.

„Cuvintele extrem de grave rostite astăzi de dl. Milei la Madrid merg dincolo de orice tip de diferenţe politice şi ideologice”, a reacţionat duminică ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, care a anunţat retragerea până la noi ordine a ambasadoarei Spaniei de la Buenos Aires şi i-a cerut preşedintelui Milei să prezinte public scuze Spaniei.

Mai departe

Războiul din Ucraina

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse

Publicat

pe

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample, transmite agerpres.ro.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

„Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski

Mai departe

Externe

Comisia Europeană sprijină interzicerea unor trusturi de presă pentru combaterea propagandei ruse

Publicat

pe

Comisia Europeană sprijină interzicerea unor trusturi de presă pentru combaterea propagandei ruse

Comisia Europeană a salutat decizia mai multor state de a interzice anumite trusturi de presă, menționând că aceasta este necesară pentru a proteja „societățile democratice”. Interdicțiile vizează patru canale media acuzate de răspândirea și sprijinirea propagandei ruse în contextul războiului din Ucraina: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta.

Executivul european a explicat că „Rusia s-a lansat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor mijloace de informare în masă aflate sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse”.

Comisia Europeană a subliniat că aceste acțiuni constituie „o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii”. Riscurile pentru societățile democratice și pentru integritatea alegerilor europene și naționale s-au intensificat, iar măsurile luate sunt un răspuns ferm la această provocare.

În comunicatul de presă citat de caleaeuropeana.ro, Comisia a precizat că „sancțiunile nu au ca țintă libertatea de opinie” și includ „garanții specifice pentru libertatea de exprimare și activitățile jurnalistice”. De asemenea, „măsurile nu împiedică instituțiile sancționate și personalul acestora să desfășoare alte activități în Uniune, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetarea și interviurile”.

Executivul european a concluzionat că „măsurile ar trebui menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și posturile asociate acesteia vor înceta să mai desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Externe

Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat complet în Parlamentul European

Publicat

pe

Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat complet în Parlamentul European

Mandatul de europarlamentar la Bruxelles a devenit un refugiu pentru mulți politicieni români, oferindu-le o expunere publică redusă comparativ cu perioada în care erau parlamentari sau miniștri în România. În plus, aceștia beneficiază de numeroase călătorii și salarii consistente.

Pensiile pentru foștii europarlamentari sunt și ele substanțiale. După vârsta de 63 de ani, aceștia se pot pensiona cu o pensie ce reprezintă 3,5% din salariul anual pentru fiecare an petrecut în funcție și 1/12 din salariu pentru fiecare lună suplimentară, plafonată la 70% din salariul total, conform statutului Parlamentului European.

Mai mulți politicieni din PSD, PNL și PMP sunt deja eligibili pentru pensie. Cea mai mare pensie va fi încasată de Marian Jean Marinescu, un nume puțin cunoscut publicului larg. Europarlamentarul PNL din Râmnicu Vâlcea, care a fost inițial membru PDL, a avut primul mandat la Bruxelles în 2007. Având în spate 19 luni din mandatul 2007-2009 și trei mandate complete, pensia sa lunară va ajunge la 5.800 de euro.

Rovana Plumb (PSD), fost ministru în mai multe guverne, a avut aproape doi ani de mandat între 2007 și 2009, aproape trei ani în următoarea legislatură și un mandat complet între 2019-2024. Astfel, ea va beneficia de o pensie lunară de aproximativ 3.300 de euro.

Traian Băsescu, ajuns la 72 de ani, a pierdut indemnizația de fost președinte după ce a fost dovedit colaborator al Securității. Totuși, pentru mandatul său complet din perioada 2019-2024, el va primi aproximativ 1.750 de euro pe lună, potrivit România TV.

Vasile Blaga, europarlamentar PNL și fost membru PDL, în vârstă de 67 de ani, va primi și el un venit lunar similar cu cel al fostului său coleg, Traian Băsescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends