Connect with us

Economie

Schimbări majore în eliberarea certificatelor de moștenitor. Competența exclusivă a notarilor în deschiderea succesiunilor ar putea fi eliminată

Publicat

pe

Schimbări majore în eliberarea certificatelor de moștenitor. Competența exclusivă a notarilor în deschiderea succesiunilor ar putea fi eliminată

 Actele care țin de eliberarea certificatului de moștenitor sau de certificatele legate de moștenire nu vor mai fi competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 68 de deputați.

Proiectul de lege care prevede excluderea competenței teritoriale exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorii menționează că, în prezent, se limitează nejustificat accesul cetățenilor la serviciile notariale de acest gen.

Respectiv, pentru deschiderea procedurii succesorale, persoanele îndreptățite vor putea depune o cerere la oricare notar din țară. Acest lucru este posibil datorită creării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, precum și faptului că notarii au acces la diferite registre electronice. De asemenea, la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor, notarul va putea transmite procedura succesorală către un alt notar. „Acest lucru va încuraja un spirit competitiv și va asigura o creștere a calității serviciilor și diminuare a costurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Documentul va fi supus consultărilor publice, după care va fi propus spre examinare în a doua lectură. După adoptare, documentul va intra în vigoare după crearea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai târziu de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Economie

Un nou șef la Serviciul Vamal – ministrul Finanțelor spune când va fi numit

Publicat

pe

Un nou șef la Serviciul Vamal – ministrul Finanțelor spune când va fi numit

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Petru Rotaru: Creșterea PIB-ului din 2023 sub așteptări, revizuiri pentru 2024

Publicat

pe

Petru Rotaru: Creșterea PIB-ului din 2023 sub așteptări, revizuiri pentru 2024

Creșterea produsului intern brut (PIB) al Republicii Moldova în anul 2023 a fost mult sub așteptările inițiale, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni difuzate de RLive. Deși guvernul și-a propus o creștere de 2,5%, realitatea economică a adus o creștere de doar 0,7%.

Pentru anul în curs, prognoza inițială a fost de 3,5%, însă aceasta a fost revizuită la 2,6%. Rotaru a subliniat că, în ciuda eforturilor de relaxare a politicii monetare și a diminuării costurilor creditelor, apetitul pentru investiții rămâne scăzut. „Trebuie să existe acel apetit intestinal care să stimuleze creșterea economică. Dar încă nu există”, a explicat ministrul.

Guvernul a optimizat administrarea fiscală și vamală și a făcut deschideri către mediul de afaceri, însă efectele acestor măsuri încă se lasă așteptate. Rotaru a evidențiat că perioada post-criză necesită acomodare, atât din partea mediului de afaceri, cât și a investitorilor. În plus, războiul din Ucraina și temerile aferente au descurajat investițiile străine.

„Sunt persoane care au resurse, dar nu le investesc, așteptând o perioadă mai clară”, a punctat ministrul Finanțelor, exprimându-și speranța că situația se va îmbunătăți în scurt timp.

În recenta prognoză și Banca Mondială și-a revziuit estimările cu privire la creșterea economică a Republicii Moldova. Se anticipează o creștere a PIB-ului moldovean de 2,2% în 2024, față de proiecția anterioară de 4,2%. Pentru anul 2025, se prognozează o creștere de 3,9%, față de estimarea anterioară de 4,1%, iar pentru 2026, se așteaptă o creștere de 4,5%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Cel mai mare producător și furnizor de metan Romgaz deschide o nouă sucursală în Republica Moldova

Publicat

pe

Cel mai mare producător și furnizor de metan Romgaz deschide o nouă sucursală în Republica Moldova

Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, a înregistrat la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova o sucursală în Chișinău. Această mișcare face parte din strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030, care vizează extinderea activității de furnizare gaze la nivel regional.

CEO-ul companiei, Răzvan Popescu, a subliniat importanța acestui pas în cadrul strategiei de asigurare a securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova. Romgaz urmărește să contribuie la liberalizarea pieței gazelor naturale din Moldova și la stabilirea unui preț real în beneficiul consumatorilor.

Directorul General Adjunct, Aristotel Jude, a adăugat că obținerea licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova este unul dintre obiectivele imediate ale companiei și că prezența Romgaz în Moldova va eficientiza piața gazelor naturale din această țară.

Romgaz, cotată la Bursa de Valori din București și la cea din Londra, este deținută în proporție de 70% de către statul român. Compania și-a extins recent domeniul de activitate prin asimilarea unei centrale termoelectrice și a devenit, astfel, producător și furnizor de energie electrică.

De asemenea, la data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED, preluând toate acțiunile deținute de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile și obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Aeroportul Internațional Chișinău, inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Publicat

pe

Aeroportul Internațional Chișinău, inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Într-o decizie cu impact major asupra infrastructurii aeroportuare naționale, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Această măsură a fost adoptată în urma unui amendament propus de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, în cadrul PROIECTULUI de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, și a fost aprobat în a doua lectură de către 55 de deputați.

Conform acestui amendament, Aeroportul Internațional Chișinău, împreună cu infrastructura sa critică, inclusiv piste, căi de rulare și alte facilități aeroportuare, va rămâne în domeniul public al statului, fiind protejat de procesul de privatizare. De asemenea, amendamentul prevede că Agenția Proprietății Publice va fi responsabilă de soluționarea problemelor apărute în licitațiile pentru spațiile comerciale din incinta aeroportului.

Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost inițiat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și conține o serie de prevederi menite să asigure aplicarea eficientă a măsurilor restrictive internaționale. Acesta oferă și competențe suplimentare Serviciului de Informații și Securitate în elaborarea listei persoanelor și entităților asociate subiecților restricțiilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends