Connect with us

Economie

Radu Magdin, ales în funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore

Publicat

pe

Radu Magdin, ales în funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore

Radu Magdin a fost ales în funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Expert în afaceri internaționale și dezvoltare business, Radu Magdin va contribui la consolidarea legăturilor comerciale dintre România și Singapore. Or, această cameră se va extinde și asupra Republicii Moldova și Ucrainei și va pune cele două țări pe radarul internațional.

În urma Adunării Generale Anuale de la începutul lunii mai, Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) își anunță noul vicepreședinte, domnul Radu Magdin. Cu o vastă experiență în consultanță globală și dezvoltare de afaceri internaționale, Magdin aduce o expertiză solidă și valoroasă echipei de conducere a RoCham.

Printre domeniile principale de interes ale RoCham se numără agricultura și tehnologia, cu un accent special pe proiectele de investiții AgriTech. În contextul internaționalizării tot mai pronunțate a României și a comunității sale de afaceri, aceste sectoare au un potențial semnificativ de creștere și colaborare între România și Singapore.

„Sunt onorat să îndeplinesc funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu membrii, partenerii și părțile interesate, atât  pentru a consolida legăturile dintre România și Singapore, cât și pentru a duce mai departe toate acele inițiative care promovează cu adevărat prosperitatea reciprocă și dezvoltarea durabilă. Singapore, adesea considerat o poartă de acces către ASEAN și Asia, joacă un rol crucial în facilitarea comerțului și a investițiilor în regiune. Pe zi ce trece, asistăm la dinamica economiei globale, cifrele arătând fără îndoială că ASEAN devine un centru proeminent de creștere, urmând să devină a patra cea mai mare economie a lumii până în 2030”, susține Radu Magdin.

Numirea lui Radu Magdin vine într-un moment crucial pentru România, care își extinde prezența la nivel global și își consolidează relațiile bilaterale cu parteneri cheie precum Singapore. Această numire subliniază angajamentul RoCham de a promova cooperarea economică și oportunitățile de investiții între cele două state.

Președintele RoCham, Sam Ong, își exprimă încrederea în contribuția lui Radu Magdin și subliniază importanța relației bilaterale dintre România și Singapore, precum și angajamentul camerei de a promova colaborarea și prosperitatea reciprocă.

Camera de Comerț Română din Singapore rămâne fermă în misiunea sa de a facilita comerțul, investițiile și colaborarea între cele două țări. Cu alăturarea lui Radu Magdin conducerii, RoCham este bine poziționată pentru a-și îndeplini obiectivele și a contribui la succesul relațiilor bilaterale dintre România și Singapore, scrie bani.md

Mai departe

Economie

Un nou șef la Serviciul Vamal – ministrul Finanțelor spune când va fi numit

Publicat

pe

Un nou șef la Serviciul Vamal – ministrul Finanțelor spune când va fi numit

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Petru Rotaru: Creșterea PIB-ului din 2023 sub așteptări, revizuiri pentru 2024

Publicat

pe

Petru Rotaru: Creșterea PIB-ului din 2023 sub așteptări, revizuiri pentru 2024

Creșterea produsului intern brut (PIB) al Republicii Moldova în anul 2023 a fost mult sub așteptările inițiale, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni difuzate de RLive. Deși guvernul și-a propus o creștere de 2,5%, realitatea economică a adus o creștere de doar 0,7%.

Pentru anul în curs, prognoza inițială a fost de 3,5%, însă aceasta a fost revizuită la 2,6%. Rotaru a subliniat că, în ciuda eforturilor de relaxare a politicii monetare și a diminuării costurilor creditelor, apetitul pentru investiții rămâne scăzut. „Trebuie să existe acel apetit intestinal care să stimuleze creșterea economică. Dar încă nu există”, a explicat ministrul.

Guvernul a optimizat administrarea fiscală și vamală și a făcut deschideri către mediul de afaceri, însă efectele acestor măsuri încă se lasă așteptate. Rotaru a evidențiat că perioada post-criză necesită acomodare, atât din partea mediului de afaceri, cât și a investitorilor. În plus, războiul din Ucraina și temerile aferente au descurajat investițiile străine.

„Sunt persoane care au resurse, dar nu le investesc, așteptând o perioadă mai clară”, a punctat ministrul Finanțelor, exprimându-și speranța că situația se va îmbunătăți în scurt timp.

În recenta prognoză și Banca Mondială și-a revziuit estimările cu privire la creșterea economică a Republicii Moldova. Se anticipează o creștere a PIB-ului moldovean de 2,2% în 2024, față de proiecția anterioară de 4,2%. Pentru anul 2025, se prognozează o creștere de 3,9%, față de estimarea anterioară de 4,1%, iar pentru 2026, se așteaptă o creștere de 4,5%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Cel mai mare producător și furnizor de metan Romgaz deschide o nouă sucursală în Republica Moldova

Publicat

pe

Cel mai mare producător și furnizor de metan Romgaz deschide o nouă sucursală în Republica Moldova

Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, a înregistrat la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova o sucursală în Chișinău. Această mișcare face parte din strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030, care vizează extinderea activității de furnizare gaze la nivel regional.

CEO-ul companiei, Răzvan Popescu, a subliniat importanța acestui pas în cadrul strategiei de asigurare a securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova. Romgaz urmărește să contribuie la liberalizarea pieței gazelor naturale din Moldova și la stabilirea unui preț real în beneficiul consumatorilor.

Directorul General Adjunct, Aristotel Jude, a adăugat că obținerea licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova este unul dintre obiectivele imediate ale companiei și că prezența Romgaz în Moldova va eficientiza piața gazelor naturale din această țară.

Romgaz, cotată la Bursa de Valori din București și la cea din Londra, este deținută în proporție de 70% de către statul român. Compania și-a extins recent domeniul de activitate prin asimilarea unei centrale termoelectrice și a devenit, astfel, producător și furnizor de energie electrică.

De asemenea, la data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED, preluând toate acțiunile deținute de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile și obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Economie

Aeroportul Internațional Chișinău, inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Publicat

pe

Aeroportul Internațional Chișinău, inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate

Într-o decizie cu impact major asupra infrastructurii aeroportuare naționale, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Această măsură a fost adoptată în urma unui amendament propus de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, în cadrul PROIECTULUI de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, și a fost aprobat în a doua lectură de către 55 de deputați.

Conform acestui amendament, Aeroportul Internațional Chișinău, împreună cu infrastructura sa critică, inclusiv piste, căi de rulare și alte facilități aeroportuare, va rămâne în domeniul public al statului, fiind protejat de procesul de privatizare. De asemenea, amendamentul prevede că Agenția Proprietății Publice va fi responsabilă de soluționarea problemelor apărute în licitațiile pentru spațiile comerciale din incinta aeroportului.

Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost inițiat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și conține o serie de prevederi menite să asigure aplicarea eficientă a măsurilor restrictive internaționale. Acesta oferă și competențe suplimentare Serviciului de Informații și Securitate în elaborarea listei persoanelor și entităților asociate subiecților restricțiilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends