Connect with us

Social

Acces restricționat în Aeroportul din Chișinău ar putea fi menținut și după 16 mai, Adrian Efros

Publicat

pe

Acces restricționat în Aeroportul din Chișinău ar putea fi menținut și după 16 mai, Adrian Efros

Ministrul de Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a admis posibilitatea menținerii accesului restricționat doar pentru deținătorii de bilete de zbor în Aeroportul Internațional Chișinău și după data de 16 mai. Această măsură, conform declarațiilor sale, făcute în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, este luată în interesul și în beneficiul oamenilor.

Decizia de a păstra restricțiile de acces în Aeroportul Chișinău ar putea fi menținută în contextul eforturilor de gestionare a situației epidemiologice și de protejare a sănătății publice. Efros a subliniat că aceste măsuri restrictive sunt luate pentru a asigura siguranța pasagerilor și a personalului aeroportuar.

Deși nu au fost furnizate detalii concrete privind motivele exacte ale acestei posibile mențineri a restricțiilor, ministrul Efros a subliniat că orice decizie luată este în beneficiul cetățenilor și pentru protejarea sănătății acestora.

Această declarație sugerează că autoritățile consideră că restricțiile de acces în Aeroportul din Chișinău ar putea continua să fie un instrument eficient în lupta împotriva pandemiei și în prevenirea răspândirii infecției.

Este de așteptat ca autoritățile să ofere mai multe detalii și clarificări cu privire la această chestiune în viitorul apropiat, pe măsură ce se apropie data de 16 mai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Social

Chișinăul a găzduit Festivalul Tradițiilor Românești, ediția a II-a

Publicat

pe

Chișinăul a găzduit Festivalul Tradițiilor Românești, ediția a II-a

Ateliere meşteşugăreşti, expoziţii de costume naționale și excursii prin istoria tradițiilor și identității românești sunt posibile de vizitat la Grădina Botanică din Chișinău în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a.

Festivalul a fost inaugurat în prezența secretarului de stat, Adrian Dupu, al ambasadorului României în Republica Moldova, ES Cristian-Leon Turcanu, și al ministrului culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan.

Acestora li s-au alăturat  reprezentanți ai autorităților centrale și locale, rectori ai universităților de stat din Republica Moldova, ai instituțiilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, respectiv sute de cetățeni care s-au bucurat și au simțit românește.

Prima seară de festival a debutat cu un concert extraordinar susținut de Ovidiu Lipan Țănărică și Fanfara Zece Prăjini – Stelu Enache și Diana Bucșa.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat: „Festivalul este un adevărat pod de flori peste Prut. Felicitări Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României pentru organizare și mulțumim pentru Înaltul Patronaj acordat evenimentului de către ES Klaus Iohannis, Președintele României”.

Publicul a avut acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești.

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina a fost prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă au urcat Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, Direcția 5.

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău au participat și artiști populari din Republica Moldova.

Mai departe

Social

Peste 83.000 de dolari nedeclarați, descoperiți la Aeroportul Internațional Chișinău

Publicat

pe

Peste 83.000 de dolari nedeclarați, descoperiți la Aeroportul Internațional Chișinău

Funcționarii vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău au descoperit încercarea de introducere ilegală în Republica Moldova a peste 83.000 de dolari. Incidentul a avut loc în cadrul controlului de specialitate a pasagerilor și bagajelor acestora de pe ruta Istanbul – Chișinău.

Doi pasageri, un bărbat de 29 de ani și o femeie de 50 de ani, ambii nerezidenți, au selectat „coridorul verde – nimic de declarat”, însă au fost supuși unui control suplimentar de către funcționarii vamali. În urma verificărilor, au fost găsite sume de 30.000 de dolari și, respectiv, 53.550 de dolari în bagajele celor doi pasageri.

Cei doi nerezidenți nu au oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor sume de bani și de ce nu le-au declarat autorităților vamale. Cazul este în curs de documentare, iar funcționarii vamali continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Acțiunea funcționarilor vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău subliniază importanța controalelor riguroase pentru prevenirea contrabandei și asigurarea respectării legislației privind declararea mijloacelor financiare la trecerea frontierei de stat. Autoritățile reamintesc pasagerilor obligația de a declara sumele de bani care depășesc limita admisă la intrarea și ieșirea din țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Social

VIDEO O șoferiță grăbită a lovit o femeie pe acostament, după efectuarea unei depășiri periculoase

Publicat

pe

VIDEO O șoferiță grăbită a lovit o femeie pe acostament, după efectuarea unei depășiri periculoase

O femeie din satul Glodeni, raionul Edineț, a fost transportată la spital în urma unui accident rutier care s-a produs după ce a fost lovită de o mașină care efectua o manevră de depășire într-o curbă periculoasă, potrivit unui vodeo postat de activiștii de la StopHam.

Șoferița care se afla la volanul unui automobil de model Land Rover nu ar fi ținut cont de situația rutieră și nici de dexteritatea în conducere care i-ar fi permis să prevadă situațiile periculoase.

Accidentul a avut loc în timp ce femeia se deplasa pe acostament. Mașina care efectua manevra de depășire în curbă a lovit-o pe victimă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Mai departe

Social

Chișinăul și Suceava găzduiesc pentru prima dată Congresul Național al Istoricilor Români în august 2024

Publicat

pe

Chișinăul și Suceava găzduiesc pentru prima dată Congresul Național al Istoricilor Români în august 2024

Comunitatea academică se pregătește să marcheze un moment deosebit de important: Congresul Național al Istoricilor Români va avea loc pentru prima dată în Chișinău și Suceava, în perioada 27 – 31 august 2024!

Înscrierile individuale pentru participare, împreună cu propunerile de comunicări, sunt deschise până pe 19 mai 2024. Această oportunitate oferă cercetătorilor posibilitatea de a-și împărtăși lucrările și perspectivele în cadrul acestui prestigios eveniment.

Congresul Național al Istoricilor Români reprezintă un moment de întâlnire și schimb de idei între profesioniștii din domeniul istoriei, și este un pas semnificativ în consolidarea colaborării academice între Chișinău și Suceava. Acest eveniment este așteptat să aducă împreună istorici și cercetători din diverse regiuni pentru a discuta și a dezbate subiecte de interes comun.

Pentru detalii și formulare, vă invităm să accesați:

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends