Connect with us

Fără categorie

Deputatul PAS Olesea Stamate subliniază semnificația păcii și unității în Ziua Europei

Publicat

pe

Deputatul PAS Olesea Stamate subliniază semnificația păcii și unității în Ziua Europei

Deputatul PAS, Olesea Stamate, a subliniat semnificația zilei de 9 mai ca fiind o zi dedicată păcii și comemorării celor care s-au jertfit pentru a readuce pacea în Europa după cel de-al doilea război mondial. Stamate a evidențiat importanța deciziei liderilor europeni din 1950 de a construi un spațiu european unic, axat pe pace și prosperitate. Ea a amintit de primul pas în acest sens, unificarea producerii cărbunelui și oțelului de către Franța și Germania, subliniind importanța unității și solidarității în contrapunere cu competiția egoistă. De asemenea, deputatul a întrebat retoric dacă este nevoie de război pentru a ne aminti de unitate și solidaritate, exprimându-și speranța că oamenii vor avea credință, memorie și maturitate pentru a păstra pacea și pentru a prețui unitatea și solidaritatea. Stamate a concluzionat că nu contează cine și ce sărbătorește în această zi, atâta timp cât acest lucru se face cu gânduri bune, de pace și unitate.

Mai departe

Fără categorie

VIDEO Prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat în cap și abdomen

Publicat

pe

VIDEO Prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat în cap și abdomen

Robert Fico, premierul slovac a fost rănit, după ce a ieșit de la ședința Guvernului.

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat. Împuşcăturile au fost trase în faţa Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Un reporter slovac ce afla în apropiere a relatat că a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către personalul de securitate, urcat într-o maşină. De acolo acesta a fost trasportat la spital.

Presupusul atacator a fost reţinut de poliţie. Poliţia a evacuat zona din jur.

Premierul Fico a făcut o campanie intensă înainte de numire şi a militat pentru oprirea ajutorului militar oferit de Slovacia pentru Ucraina, de a face politica externă independentă de partenerii din UE şi de SUA şi de a fi dur în ceea ce priveşte menţinerea migranţilor care încearcă să ajungă în Europa de Vest.

Fico s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor nonguvernamentale şi a mai multor drepturi pentru persoanele transsexuale.

L-a lăudat pe liderul Ungariei, Viktor Orban, ca fiind un politician care apără interesele ţării sale şi ar putea face alianţe cu Orban acolo unde interesele lor se întâlnesc.

În timp ce a vociferat împotriva Bruxelles-ului şi a Statelor Unite, Fico a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să scoată ţara de 5,5 milioane de locuitori din UE sau din alianţa militară NATO condusă de SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Fără categorie

Primăria Capitalei asigură transport gratuit către Cimitirul „Sfântul Lazăr” a doua zi de Paștele Blajinilor

Publicat

pe

Primăria Capitalei asigură transport gratuit către Cimitirul „Sfântul Lazăr” a doua zi de Paștele Blajinilor

Primăria Capitalei continuă să ofere cetățenilor transport gratuit către Cimitirul „Sfântul Lazăr” și astăzi, a doua zi de Paștele Blajinilor. Rutele de autobuz Nr. 27, „C” și „D” oferă servicii gratuite care pornesc de la circ și ajung până la cimitir, în așteptarea unui nou flux mare de pasageri.

În plus, pentru a asigura accesul facil al cetățenilor către destinație, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 a fost prelungit până la str. Doina, cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 a fost extinsă și ea până la str. Doina, fiind suplimentată cu unități de transport adiționale.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a reiterat importanța păstrării locurilor destinate autobuzelor libere de parcare neregulamentară, subliniind că acest aspect este esențial pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către cimitirul „Sfântul Lazăr”. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a declarat primarul Ion Ceban.

Aceste măsuri vin în contextul asigurării unei logistici eficiente pentru acomodarea cetățenilor care doresc să își cinstească memoria celor dragi în ajunul Zilei Morților, facilitând accesul acestora către locurile de pomenire.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Fără categorie

Un tânăr din Ucraina a țepuit trei moldoveni cu 1 milion de lei

Publicat

pe

Un tânăr din Ucraina a țepuit trei moldoveni cu 1 milion de lei

Un tânăr originar din Ucraina s-a pricopsit cu 1 milion de lei în trei zile de la câțiva moldoveni. El a fost condamnat la 7 ani de închisoare, cu achitarea unei amenzi de 2500 unități convenționale echivalentul a 125 mii de lei.

Potrivit învinuirii, inculpatul, acționând de comun acord cu alte persoane care sunt în curs identificare, în perioada lunii octombrie 2023, repartizând rolurile între ei, s-au organizat pentru a comite mai multe infracțiuni. Astfel, în seara lui 17 octombrie 2023, inculpatul și complicii săi au contactat-o telefonic pe o femeie și prin inducerea în eroare a acesteia, și anume, comunicându-i informația eronată că nora acesteia s-ar face vinovată de comiterea unui accident rutier soldat cu victime, sub pretextul achitării prejudiciului persoanelor ce ar fi suferit în rezultatul acestui presupus accident rutier, i-au solicitat transmiterea imediată a unei sume de bani. Ulterior, continuându-și acțiunile sale infracționale prin menținere în eroare, tot atunci, la adresa domiciliului victimei, s-a prezentat inculpatul, care a primit de la ultima 20 000 euro, 700 dolari SUA, bani care conform cursului oficial al BNM constituie 405 456 lei.

 A doua zi, inculpatul a sustras de la o altă victimă, prin intermediul aceleiași scheme, încă 100 000 lei.  Spre seară, a contactat o a treia victimă de la care a mai sustras 20 000 euro, echivalentul a 362 968 lei. Inculpatul a pledat nevinovat. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Fără categorie

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state

Publicat

pe

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP.

Planul de ajutor de 95 de miliarde de dolari, care include fonduri pentru Israel, Taiwan şi un ultimatum pentru TikTok, a primit un sprijin foarte larg în Senatul american.

„În sfârşit, în sfârşit, în sfârşit. În această seară, după mai bine de şase luni de muncă înverşunată şi multe răsturnări de situaţie, America trimite un mesaj lumii întregi: nu vă vom întoarce spatele”, a aplaudat şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Preşedintele Biden a promis că va promulga acest text, adoptat cu câteva zile mai devreme în Camera Reprezentanţilor, cealaltă componentă a Congresului american.

Acestea fonduri sunt rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

L-au costat chiar postul pe un lider republican.

Partea leului revine Kievului, care se confruntă cu o situaţie complicată pe câmpul de luptă în faţa Rusiei: 61 de miliarde de dolari sunt consacrate războiului din Ucraina.

Asistenţa militară americană, întreruptă de câteva săptămâni, ar urma să se reia aproape imediat – în „zilele următoare”, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Adoptarea acestui plan de ajutor este o uşurare pentru armata ucraineană, care se confruntă cu deficitul de noi recruţi şi muniţie, în faţa presiunii constante a trupelor ruse în est.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane.

Preşedintele american şi Partidul Democrat sunt foarte favorabili noilor ajutoare, prezentate ca o investiţie în securitatea Statelor Unite în faţa, potrivit acestora, obiectivelor agresive ale Rusiei.

Republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi, iar şeful conservator al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a blocat mult timp textul.

Mike Johnson, a ajuns în final să susţină pachetul financiar cu această justificare: „Prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă”.

Acest plan de asemenea îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei. Idee susţinută de ţările din G7.

O mare parte a pachetului va fi, de altfel, folosită pentru refacerea stocurilor armatei americane şi va reveni fabricilor de armament din Statele Unite.

Printre celelalte părţi ale uriaşului plan: 13 miliarde de dolari asistenţă militară pentru aliatul istoric al Statelor Unite, Israel, în războiul cu Hamas.

Aceste fonduri vor servi în special pentru a întări scutul antirachetă israelian, numit „Iron Dome” („Domul de Fier”).

Mai mult de nouă miliarde de dolari sunt, de asemenea, prevăzute pentru a „răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar” „pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume”, în special în Fâşia Gaza şi Sudan.

Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru a face faţă Chinei pe plan militar şi a veni în ajutorul Taiwanului.

El prevede, de asemenea, interzicerea aplicaţiei TikTok în Statele Unite, cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.

Platforma video este acuzată că permite Beijingului să îi spioneze şi să îi manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.

Cu toate acestea, potenţiala interdicţie a acesteia riscă să fie contestată în instanţă, reaminteşte AFP.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends