Connect with us

Politică

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor aduse de Maria Zaharova: „Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei”

Publicat

pe

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor aduse de Maria Zaharova: „Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei”

Premierul Marel Ciolacu a afirmat vineri că nu există „limbă moldovenească”, aceasta fiind „o invenţie” a Moscovei și că nu „va minți de dragul Rusiei”, după ce Ministerul rus de Externe l-a acuzat de „declarații provocatoare” și că se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova, scrie News.ro.

„Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească”, a declarat Marcel Ciolacu, la Oţelu Roşu, în judeţul Caraş-Severin.

Premierul a subliniat că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu recunosc limba moldovenească. „În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că în Republica Moldova sunt cetăţeni moldoveni de origine română, aşa cum în România sunt cetăţeni de etnie maghiară.

„Pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română. În România, există cetăţeni români de etnie maghiară. Dânşii sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români. Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova. Ăsta e adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a subliniat Ciolacu.

Zaharova a denunțat o „imixtiune grosolană în afacerile” Republicii Moldova
Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, susținuse joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă, conform TASS.

Agenția oficială rusă de presă a menționat că premierul Ciolacu a declarat, într-o intervenție televizată, că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a subliniat joi Maria Zaharova.

Reacția acesteia a venit și în contextul în care reprezentanţii blocului politic „Victorie” („Pobeda”), controlat de oligarhul fugar Ilan Şor şi format la Moscova, au organizat în urmă cu o săptămână un protest în faţa Ambasadei României de la Chişinău faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

Pe 14 mai, Marcel Ciolacu afimase, la Digi24, că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”.
Premierul a mai spus atunci că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”.

Politică

Critici asupra noii legi privind „Trădarea de patrie” din partea lui Alexandru Tănase

Publicat

pe

Critici asupra noii legi privind "Trădarea de patrie" din partea lui Alexandru Tănase

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a lansat critici dure, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova la adresa legii recente privind noua calificare a „trădării de Patrie” în Codul penal. Tănase a subliniat că formularea actuală a prevederilor este neclară și lasă loc de interpretări variate, ceea ce poate compromite aplicarea justă a legii.

„Formularea noilor prevederi este atât de ambiguă încât nu va exista nicio condamnare în baza acestei legi,” a declarat Tănase într-o conferință de presă. „Legiuitorii trebuie să asigure claritatea și precizia în redactarea textelor legislative, mai ales când este vorba de infracțiuni grave precum trădarea de Patrie.”

Fostul magistrat a explicat că, fără definiții clare și criterii precise, este improbabil ca procurorii să poată construi cazuri solide care să reziste în instanță. Aceasta ar putea duce la o aplicare selectivă sau abuzivă a legii, ceea ce ar submina încrederea publicului în sistemul judiciar.

În data de 6 iunie, Parlamentul a aprobat în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de „trădare de patrie” din Codul penal, în pofida criticilor opoziției și a unor organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Modificările vor permite tragerea la răspundere penală a persoanelor pentru fapta de trădare de patrie, exprimată prin „acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activați ostile împotriva securității statului”.

Autorii amendamentului, deputați din fracțiunea PAS, afirmă că vechea formulare, care viza „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”, era prea vagă și greu de aplicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Politică

Andrei Năstase la meciul Moldova – Ucraina: „Tricolorul Meu are Istorie”

Publicat

pe

Andrei Năstase la meciul Moldova – Ucraina: „Tricolorul Meu are Istorie”

Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, a captat atenția publicului cu un mesaj emoționant postat pe Facebook, în care își arată devotamentul față de tricolorul Republicii Moldova. Prezent la meciul de fotbal dintre Moldova și Ucraina, Năstase a vorbit despre semnificația profundă pe care o are pentru el drapelul național.

„Haideți să vă spun un lucru. Vedeți acest tricolor? Nu mă despart de el. Este un tricolor cu istorie pe el,” a declarat Năstase într-un video publicat pe rețeaua de socializare. El a arătat tricolorul, menționând că poartă cu mândrie acest simbol național încă de la 6 septembrie 2015, când a participat la un miting în Piața Marii Adunări Naționale, alături de peste 100.000 de oameni.

„Sunt aici și niște însemne. Este tricolorul pe care l-am purtat pe data de 6 septembrie 2015 în Piața Marea Adunării Naționale, având în preajmă peste 100.000 de oameni. Vă îndemn și pe dumneavoastră să îl aveți la îndemână ori de câte ori aveți anumite evenimente,” a punctat Năstase în mesajul său, încurajând cetățenii să își arate sprijinul pentru simbolurile naționale în momentele importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Politică

Protest în fața Parlamentului: Blocul Victorie reacționează la sancțiunile impuse de PAS

Publicat

pe

Protest în fața Parlamentului: Blocul Victorie reacționează la sancțiunile impuse de PAS

Susținătorii Blocului Victorie s-au adunat astăzi în fața Parlamentului Republicii Moldova pentru a protesta împotriva deciziei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a interzice participarea deputaților apropiați lui Ilan Șor la următoarele cinci ședințe plenare ale Legislativului. Decizia a fost luată ca urmare a incidentului de ieri, când aceștia au blocat tribuna centrală a Parlamentului.

Protestatarii, echipați cu pancarte și megafone, au scandat lozinci împotriva PAS, acuzând partidul de încălcarea drepturilor democratice și de suprimare a opoziției. Liderii Blocului Victorie au ținut discursuri în care au condamnat decizia ca fiind una nedemocratică și au solicitat revocarea sancțiunilor impuse.

„Aceasta este o încercare clară de a reduce la tăcere opoziția și de a elimina vocile critice din Parlament,” a declarat unul dintre liderii Blocului Victorie. „Nu vom accepta astfel de abuzuri și vom lupta pentru drepturile noastre.”

Decizia de a interzice participarea deputaților apropiați lui Ilan Șor vine după ce aceștia au blocat tribuna centrală a Parlamentului într-un protest față de politica guvernamentală și anumite decizii legislative. Incidentul a generat tensiuni puternice în Legislativ, ducând la impunerea sancțiunilor de către majoritatea parlamentară PAS.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a menține ordinea și respectul în cadrul ședințelor Parlamentului,” a argumentat un reprezentant al PAS. „Nu putem tolera comportamente care subminează funcționarea democratică a instituțiilor noastre.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Politică

„Pobeda” a fost alungată din Parlament

Publicat

pe

„Pobeda” a fost alungată din Parlament

Șapte parlamentari au primit interdicții de participare la cinci ședințe consecutive după ce au blocat accesul la tribuna centrală a Parlamentului. Decizia a fost propusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și a fost votată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Cei sancționați sunt Vasile Bolea, Denis Ulanov, Marina Tauber, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovski și Irina Lozovan. Incidentul care a dus la aceste măsuri a avut loc în timpul unei ședințe recente, când parlamentarii au recurs la blocarea tribunei centrale, împiedicând astfel desfășurarea normală a lucrărilor parlamentare.

Igor Grosu a justificat propunerea de sancționare prin necesitatea menținerii ordinii și respectului în cadrul Parlamentului. „Comportamentul acestor deputați a fost inacceptabil și a perturbat activitatea instituției noastre. Este esențial să asigurăm desfășurarea normală a ședințelor și să menținem un nivel de respect reciproc în Parlament,” a declarat Grosu.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a susținut propunerea, subliniind importanța sancționării comportamentului obstrucționist pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor. Opoziția, pe de altă parte, a criticat decizia, considerând-o o măsură excesivă și un atac asupra drepturilor parlamentarilor.

Interdicțiile de participare la ședințe reprezintă una dintre cele mai severe sancțiuni disciplinare aplicabile membrilor Parlamentului și reflectă gravitatea comportamentului sancționat. Aceasta decizie trimite un mesaj clar despre necesitatea respectării regulamentelor interne și a normelor de conduită parlamentară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends