Connect with us

Politică

Consilierul municipal Ruslan Verbițchi a format fracțiunea PLDM în CMC

Publicat

pe

Consilierul municipal Ruslan Verbițchi a format fracțiunea PLDM în CMC
PLDM și-a format fracțiune în CMC. Anunțul a fost făcut de consilierul municipal Ruslan Verbițchi în timpul ședintei de azi a CMC. Din grupul nou creat fac parte 3 consilieri: Ruslan Verbițchi, Sergiu Rotari, Veaceslav Nedelea.
„ 1. Recunoscând afinitatea politică la Partidul Liberal Democrat din Moldova care are ca scop principal elaborarea, promovarea și implementarea de politici în vederea promovării principiilor doctrinei conservatoare, edificării unui stat de drept, asigurării supremaţiei legii, libertăţii persoanei, democraţiei, pluralismului politic, libertății presei, a altor valori europene universal recunoscute ce vor asigura aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana;
2. Realizând necesitatea consolidării unității Consilierilor și a capacității municipiului Chișinău de a face față provocărilor, se constituie fracțiunea Partidului Liberal din Moldova din Consiliul Municipal Chișinău.
3. Principiile în funcționarea Fracțiunii sunt:
– respectul pentru membrii fracțiunii, încrederea reciprocă și colegialitatea;
– transparența, consensualitatea și spiritului consultativ în luarea deciziilor;
– promovarea și aprobarea necondiționată politic a cadrului normativ,” a scris Verbițchi.
Mai departe

Politică

Președintele DRRM, Adrian Dupu, în vizită la Episcopia de Bălți

Publicat

pe

Președintele DRRM, Adrian Dupu, în vizită la Episcopia de Bălți
Președintele DRRM, Adrian Dupu a făcut o vizită la Episcopia de Bălți unde a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Antonie. La întâlnirea la care au mai și participat și directoarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, Ina Ilașciuc, dar  și rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, Natalia Gașițoi, s-a discutat despre proiectele pe care Departamentul pentru Relații cu R. Moldova le implimentează în regiunea de nord a R. Moldova.
„ Am avut parte de o primire foarte călduroasă astăzi la Episcopia de Bălți unde am fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și de sfinții părinți. La întâlnire au participat și doamna Ina Ilașciuc Ungureanu, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, și doamna Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”.
Am discutat despre proiectele pe care le implementează Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova în regiunea de nord a Republicii Moldova, cât și despre provocările cu care se confruntă instituțiile pe care le reprezintă. M-am bucurat să văd că trei instituții emblematice din Bălți lucrează împreună pentru promovarea limbii, culturii și tradițiilor românești. Am fost onorat să primesc cu această ocazie din partea Preasfințitului Antonie, Crucea Bălțeană, cea mai înaltă distincție a Episcopiei de Bălți,” a scris pe pagina sa de Facebook, președintele DRRM, Adrian Dupu.
Mai departe

Politică

R. Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la UE. Declarația președintei Maia Sandu

Publicat

pe

R. Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la UE. Declarația președintei Maia Sandu

Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la Uniunea Europeană (UE), a declarat ieri președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită de stat în Norvegia.

„Scopul nostru și misiunea noastră sunt să pregătim țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem țara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înainte de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem și alte posibilități. Angajamentul nostru pentru o rezolvare pașnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă comună cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, scrie stiri.md

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a vorbit și despre războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce în Republica Moldova, menționând că „Moldova este adesea un teritoriu unde Rusia își testează instrumentele hibride”.

„Atunci când partenerii ne ajută să construim instrumente în lupta cu atacurile cibernetice, pot înțelege cum Rusia încearcă să influențeze țările. Lupta împotriva dezinformării. Știm că Rusia investește mult în dezinformare, nici o altă țară, nici măcar una mult mai bogată decât Moldova, nu poate să facă față resurselor pe care le investește Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forțele”, a declarat șefa statului.

Amintim că președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai.

Mai departe

Politică

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat într-un dosar în care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Publicat

pe

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat într-un dosar în care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat într-un dosar în care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Decizia a fost luată pe 7 mai, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Procurorii au anunțat deja că vor contesta hotărârea.

Pe 7 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală de învinuire a lui Vladimir Filat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Instanța a decis achitarea lui Filat pe motiv că „fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune. Astfel, potrivit instanței, Filat „se consideră reabilitat”. Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Procurorii au declarat că urmează să studieze sentința. Totuși au anunțat deja că „având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani și a considerat că există suficiente probe, Procuratura Anticorupție va contesta cu apel această sentință în termenul prevăzut de lege”.

Mai departe

Politică

30 de ani din drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană

Publicat

pe

30 de ani din drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană

Biblioteca Națională a Republicii Moldova va găzdui o expoziție specială pentru a marca trei decenii de parteneriat și cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul face parte din celebrările „Zilelor Europene din Republica Moldova” și va reprezenta o retrospectivă a progresului realizat în această colaborare vitală.

Expoziția va oferi o privire retrospectivă asupra semnării Acordului de Parteneriat și Cooperare în 1994 și va evidenția evoluția parcursului Republicii Moldova către integrarea europeană. Publicațiile incluse vor acoperi diverse aspecte, cum ar fi europenizarea Moldovei, beneficiile obținute în cadrul Parteneriatului Estic și implementarea Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova.

Un accent special va fi pus pe informații despre asistența financiară și tehnică oferită de Uniunea Europeană, prezentate în panouri informative și materiale de la Centrul de Informare al Uniunii Europene „Europe Café”.

Evenimentul de deschidere, programat pentru 8 mai 2024, va fi onorat de prezența reprezentantului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks. În plus față de expoziție, Biblioteca Națională va găzdui diverse activități educative și informativ, menite să ofere cetățenilor o mai bună înțelegere a procesului de integrare europeană și a beneficiilor aderării la UE.

Această inițiativă vine în contextul unui sprijin crescând pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În noiembrie anul trecut, Parlamentul European a votat în favoarea începerii negocierilor de aderare, subliniind angajamentul continuu al UE față de parcursul european al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai departe

Trends