Connect with us

Politică

De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”

Publicat

pe

De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”
De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”, în contextul sărbătoririi  a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”De Ziua Unirii,  fostul primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase a primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”
Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba  organizează, astăzi, începând cu orele 11.00, evenimentul dedicat aniversării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, care se desfășoară după următorul program: depuneri de jerbe la bustul lui Pantelimon Halippa, evocarea momentului istoric al Unirii Basarabiei cu România – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și ceremonia acordării titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului Andrei Năstase, fost Viceprim-ministru al Republicii Moldova și fost primar ales al Chișinăului, dup care urmează un moment artistic prezentat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”.
Mai departe

Politică

Președintele Parlamentului Republicii Moldova evidențiază sprijinul solid al Uniunii Europene în parcursul său european

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Republicii Moldova evidențiază sprijinul solid al Uniunii Europene în parcursul său european

La deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a subliniat angajamentul ferm al fiecărei țări membre a UE în sprijinirea parcursului european al Moldovei. Grosu a evidențiat că în ultimii trei ani, fiecare stat membru al Uniunii Europene a demonstrat solidaritate și sprijin pentru Moldova în eforturile sale de integrare europeană.

„Fiecare dintre cele 27 de state membre ne-au tratat cu deosebit respect și empatie, așa cum trebuie să fie într-o familie mare și unită. Atunci când am fost loviți de crize peste crize, ne-ați pus umărul ca să ne sprijiniți și noi am izbutit să ne menținem. Am devenit mai puternici, mai independenți și mai hotărâți în deciziile noastre privind viitorul nostru”, a declarat Grosu.

Declarațiile președintelui Parlamentului subliniază importanța sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și angajamentul său de a promova reformele și de a consolida relațiile cu statele membre ale UE în drumul său către integrarea europeană.

Mai departe

Politică

Premierul Dorin Recean, vizită fulger la București

Publicat

pe

Premierul Dorin Recean, vizită fulger la București

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, va participa joi la cea de-a 10-a ediție a conferinței de investiții din Europa Centrală și de Est, care va avea loc în România, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă .Conferința se concentrează pe evoluția și dezvoltarea piețelor de capital din ultimii 10 ani și perspectivele de viitor.

Dorin Recean  va promova Moldova ca destinație de investiții, în scopul atragerii unor resurse suplimentare în economia națională a Republicii Moldova. „Reamintesc și pe această cale că România este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova”, a subliniat Daniel Vodă.

Dorin Recean, vizită de doar câteva ore în România

Evenimentul reunește investitori din domeniul bancar, managementul activelor, asigurări, capital privat și fonduri de investiții. Dorin Recean va reveni în Republica Moldova în seara aceleiași zile pentru a participa și la evenimentele dedicate Zilei Europei.

Ziua Europei – momentul istoric al „Declaraţiei Schuman”

În fiecare an, la 9 mai, de Ziua Europei este sărbătorit momentul istoric al „Declaraţiei Schuman”, un moment de răscruce care a constituit începutul integrării şi cooperării europene pentru pace şi unitate.  La 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit european-union.europa.eu.  Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Mai departe

Politică

Președintele DRRM, Adrian Dupu, în vizită la Episcopia de Bălți

Publicat

pe

Președintele DRRM, Adrian Dupu, în vizită la Episcopia de Bălți
Președintele DRRM, Adrian Dupu a făcut o vizită la Episcopia de Bălți unde a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Antonie. La întâlnirea la care au mai și participat și directoarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, Ina Ilașciuc, dar  și rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, Natalia Gașițoi, s-a discutat despre proiectele pe care Departamentul pentru Relații cu R. Moldova le implimentează în regiunea de nord a R. Moldova.
„ Am avut parte de o primire foarte călduroasă astăzi la Episcopia de Bălți unde am fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și de sfinții părinți. La întâlnire au participat și doamna Ina Ilașciuc Ungureanu, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, și doamna Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”.
Am discutat despre proiectele pe care le implementează Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova în regiunea de nord a Republicii Moldova, cât și despre provocările cu care se confruntă instituțiile pe care le reprezintă. M-am bucurat să văd că trei instituții emblematice din Bălți lucrează împreună pentru promovarea limbii, culturii și tradițiilor românești. Am fost onorat să primesc cu această ocazie din partea Preasfințitului Antonie, Crucea Bălțeană, cea mai înaltă distincție a Episcopiei de Bălți,” a scris pe pagina sa de Facebook, președintele DRRM, Adrian Dupu.
Mai departe

Politică

R. Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la UE. Declarația președintei Maia Sandu

Publicat

pe

R. Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la UE. Declarația președintei Maia Sandu

Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană înainte de aderarea la Uniunea Europeană (UE), a declarat ieri președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită de stat în Norvegia.

„Scopul nostru și misiunea noastră sunt să pregătim țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem țara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înainte de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem și alte posibilități. Angajamentul nostru pentru o rezolvare pașnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă comună cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, scrie stiri.md

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a vorbit și despre războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce în Republica Moldova, menționând că „Moldova este adesea un teritoriu unde Rusia își testează instrumentele hibride”.

„Atunci când partenerii ne ajută să construim instrumente în lupta cu atacurile cibernetice, pot înțelege cum Rusia încearcă să influențeze țările. Lupta împotriva dezinformării. Știm că Rusia investește mult în dezinformare, nici o altă țară, nici măcar una mult mai bogată decât Moldova, nu poate să facă față resurselor pe care le investește Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forțele”, a declarat șefa statului.

Amintim că președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai.

Mai departe

Trends